Tájékoztatás utazási kedvezmények változásáról

2024. március 1. napján hatályba lépett a 38/2024. (II.29.) Korm. rendelet a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről.

Az alábbiakban az életkor alapján járó utazási kedvezményeket részletezzük:

• A 6. életévüket be nem töltött személyek a helyközi közlekedésben 100 %-os jegykedvezménnyel és a helyi közlekedésben 100 %-os bérletkedvezménnyel utazhatnak felnőtt kísérővel.

• A 6. életévüket betöltött személyek a 14. életévük betöltéséig a helyközi közlekedésben 100 %-os jegykedvezménnyel utazhatnak, és a helyi közlekedésben bérletkedvezményre jogosultak, melynek mértéke az adott helyi közlekedési szolgáltató honlapján olvasható.

• A 14. életévüket betöltött személyek a 25. életévük betöltéséig 50%-os kedvezményű jeggyel utazhatnak a helyközi közlekedésben.

Az alábbiakban a tanulói jogviszony alapján diákigazolvánnyal igénybe vehető utazási kedvezményeket részletezzük:

• A nappali és esti munkarendű oktatásban részt vevő tanulók, valamint a szakmai oktatásban tanulói jogviszonyban álló személyek a helyközi közlekedésben 90%-os bérletkedvezménnyel utazhatnak, és a helyi közlekedésben bérletkedvezményre jogosultak, melynek mértéke az adott helyi közlekedési szolgáltató honlapján olvasható.

• A szakmai oktatásban felnőttképzési jogviszonyban álló személyek esetében a korábbi levelünkkel ellentétben nem javasoljuk a helyközi vagy helyi bérletvásárlást a
levelező típusú diákigazolvány és a jogviszonyigazolás használatával, mert az egyeztetések alapján a levelező munkarendű diákigazolvány és az ahhoz kiállított jogviszonyigazolás nem jogosít utazási kedvezmény igénybevételére.

• A sajátos nevelési igényű tanuló és legfeljebb két kísérője 100%-os jegykedvezményre jogosult a helyközi közlekedésben. A kedvezmény igénybevételére használható
igazolás letölthető a MÁV-Csoport honlapjáról (Igazolás minta sajátos nevelési igényű gyermek és kísérője utazásához). Az igazolást az intézményben kell kitölteni és
hitelesíteni.

• A szociális intézményben bentlakó vagy bejáró gondozott és legfeljebb 2 kísérője 100%-os jegykedvezményre jogosult a helyközi közlekedésben. A kedvezmény
igénybevételére használható igazolás letölthető a MÁV-Csoport honlapjáról (Igazolás minta szociális intézményben bentlakó személy kisérője részére). Az igazolást az intézményben kell kitölteni és hitelesíteni.

• A jogszabály a tanulói jogviszonnyal rendelkező, levelező munkarendben tanulók részére nem biztosít kedvezményes utazásra való jogosultságot. Az érintett 25. év alatti személyek az életkor alapú kedvezményt tudják igénybe venni.

Az alábbiakban az utaslétszám alapján igénybe vehető utazási kedvezményeket részletezzük:

• A 3 vagy több gyermeket nevelő családok legalább 3 gyermekkel történő utazás esetén (ha a gyermekek 18 éven aluliak; vagy ha a gyermekek 26 éven aluliak, és nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanulók, hallgatók diákigazolványával rendelkeznek) 100 %-os jegykedvezménnyel vehetik igénybe a helyközi közlekedést a feltételek igazolására alkalmas okmány vagy okmányok felmutatásával.